Folkhögskola på nätet

Vad innebär det att studera online?

Idag krävs det inte längre att man måste närvara fysiskt i en skola för att utbilda sig. Utbudet av program och kurser som man kan läsa online blir mer utbrett allteftersom fler upptäcker fördelarna med att studera online. Att studera online innebär alltså att man studerar på distans. När du söker efter utbildningar att läsa online är det ordet distans som du ska titta efter. Distansutbildningarna finns både med och utan fysiska träffar. Har du inte möjlighet till några fysiska träffar alls behöver du vara noga med att se efter så att utbildningen inte kräver fysiska träffar, detta går oftast att ställa in som specifikation när du söker efter utbildningar på nätet.

Utbudet av distanskurser är brett

Kurserna som går att läsa på distans varierar brett i ämnesområdena. Det går att läsa allt från djur och natur, till språk, ekonomi, samhälle och religion. Alla olika utbildningar erbjuds hos folkhögskolor över hela landet och går att läsa på olika svårighetsnivåer. Varje kurs har särskilda antagningskrav som du behöver gå igenom innan du ansöker till kursen. Vissa kurser har endast intresse för ämnet i fråga som krav, medan andra kurser har mer omfattande antagningskrav. Studietakten är också något som varierar beroende på vilken kurs det handlar om, vanligast är att studietakten ligger på antingen 50 % eller 100 %.

Är du intresserad av natur, hälsa och miljö kan du välja mellan många olika kurser. Du kan exempelvis läsa kurs i ekologisk odling, friluftsliv, entreprenör inom idrott eller hälsocoach. Är du intresserad av språk finns det distanskurser via folkhögskola i både teckenspråk och syntolkning. Teckenspråkskurserna finns på både normal nivå och som fördjupning. Vill du fördjupa dig inom ämnet för media och kommunikation finns det en mängd olika kurser. Bland annat kan du läsa kurs i ljudkonst, gestaltande fotografi, musikmixning, frilansreporter eller hur du blir en Youtuber. Som du märker är utbudet av distanskurser mycket brett och många fler kurser går att läsa än de som nämnts.

Fördelarna med distansstudier är många

Det finns flera bemärkta fördelar med att studera på distans. Den fördel som ofta upplevs som den allra främsta är flexibiliteten som en distansutbildning innebär. Genom studier på distans blir det mycket enklare att planera sina dagar kring jobb om man även arbetar vid sidan av studierna, eftersom man inte är bunden till att närvara fysiskt i ett klassrum på förbestämda tider.

Att tänka på vid studier på distans

Det krävs av dig som student på en distansutbildning att du är disciplinerad och verkligen avsätter tid för att studera så mycket som krävs. Det är lätt hänt att glömma bort eller skjuta upp studierna när man inte fysiskt måste närvara i skolan. Det är heller inte ovanligt att grupparbeten förekommer även på distansutbildningar och man måste se till att avsätta tid så att alla gruppmedlemmar kan kommunicera med varandra på utsatta tider. Därför är ett bra tips att lägga upp en plan för när du ska studera och när du ska jobba eller göra annat på dagen. Följer man sin plan brukar allt gå väldigt bra!